viernes, 13 de enero de 2012

"Robots en la seva Tinta" presentat conjuntament per FICOMIC i la UPC (text en català)


             Tindrà lloc del 3 al 6 de maig, al palau número 8 de la Fira de Barcelona, a Montjuïc

La UPC participa en el 30è Saló Internacional del Còmic de Barcelona

Organitza l’exposició 'Robots en la seva tinta' i col·labora les activitats dedicades a mostrar la relació entre la robòtica i el còmic.

12/01/2012
El Saló Internacional del Còmic de Barcelona, consolidat ja com una de les cites mundials més importants del sector, celebra enguany la seva 30ena edició del 3 al 6 de maig al Palau 8 de Fira de Barcelona, a Montjuïc. El certamen organitzat per FICOMIC aprofitarà el seu aniversari per presentar un atractiu programa d'exposicions i nombroses activitats culturals i lúdiques i comptarà amb la participació de destacats autors de còmic nacionals i internacionals.

Un dels eixos temàtics del 30è Saló versarà sobre la relació dels robots amb el còmic, el cinema i la literatura. Robots en la seva tinta és el títol d'una gran exposició que pretén fer un recorregut de la ficció a la realitat, on els visitants podran interactuar amb robots reals, i que s’ha fet amb la col·laboració i l’assessorament de la Universitat Politècnica de Catalunya. BarcelonaTech (UPC).

L’exposició Robots en la seva tinta està concebuda com un projecte de divulgació rigorós i divertit sobre la robòtica i el còmic i mostrarà com s’han dibuixat els robots a les vinyetes. També hi haurà apartats sobre la robòtica a altres àmbits de la cultura popular com la literatura de ciència-ficció, l’animació i el cinema. La mostra està dirigida al gran públic, té un caràcter pedagògic i, a la vegada, vol reivindicar la historieta com a mitjà de divulgació.

La mostra tindrà un espai d’exhibició i divulgació on es podrà interactuar amb robots cedits per diferents departaments de recerca de la UPC i per empreses del sector. Un dels objectius de la mostra és contribuir a fomentar noves vocacions científiques i tecnològiques entre el jovent que visiti el Saló.

El comissari de l’exposició Robots en la seva tinta és Jordi Ojeda, doctor enginyer industrial i divulgador de la ciència i la tècnica emprant les vinyetes com a instrument pedagògic. En aquest sentit, la UPC tindrà una participació rellevant en l’exposició a través de diverses activitats paral·leles que han estat programades i entre les quals destaca la participació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, IRI (CSIC-UPC), dirigit pel professor i investigador Alberto Sanfeliu.

L’IRI col·labora en diferents activitats vinculades a la robòtica. Entre d’altres està prevista la presència de TIBI i DABO, dos robots autònoms de servei capaços d’interactuar amb les persones de l’entorn. L’IRI també organitzarà els tallers per aprendre a programar robots dirigits a un públic amb nocions bàsiques de programació. La UPC també participa a les classes per aprendre a dibuixar un robot, a més de conferències i taules rodones amb científics i dibuixants.

Està prevista també la presència en l’exposició del Concurs Nacional de Robots, que organitza l’AESS Estudiants i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona, on es podran veure competicions de lluita i d’habilitat de diferents tipus de robots.

Els robots de les historietes
L’exposició Robots en la seva tinta serà un mirall de l’imaginari col·lectiu que està ple de robots nascuts del còmic. Els mangas Astroboy, de Osamu Tezuka, Dr. Slump, d’Akira Toriyama o Mazinger Z, de Gō Nagai, han traspassat fronteres. En el còmic europeu trobem a RanXerox, de Tanino Liberatore, o Carlitos Fax, d’Albert Monteys. Als Estats Units s’han produït sèries mítiques com ara Magnus Robot Fighter, de Russ Manning, o The Big Guy and Rusty the Boy Robot, amb guió de Frank Miller i dibuix de Geof Darrow, sense oblidar superherois de metall com Iron Man, creat per Stan Lee, o supermalfactors com el robot Eradicator de Roger Stern que s’enfrontava a Superman.

El cinema també ha contribuït decisivament i ens ha portat des de la Maria de Metròpolis, fins al Terminator T-800 model Cyber Dyne 101, aquell que va prendre la fisonomia d’Arnold Schwarzenegger, passant pel mític Robby, de Planeta Prohibit. La cultura moderna i els robots formen un tàndem inseparable en el qual robots com Bender de la sèrie de dibuixos animats Futurama han esdevingut icones modernes. Fins i tot, el sector de la joguina ha incorporat els Transformers, que han estat portats al còmic, la televisió i el cinema.

L’exposició dedicarà un espai destacat als robots de la saga de Star Wars, que tenen com icones a R2-D2 i C-3PO, coordinat per l’Associació Star Wars Barcelona. Aquest espai portarà com nom Droides de les galaxies, i allà es podrà veure còmics de la saga, així com figures de personatges de diferents tamanys i unes quantes sorpreses que encara no podem desvetllar.

Exposicions i autors convidats
El Saló del Còmic inclourà altres exposicions, com Spiderman. 50 anys enredant-se, que donarà a conèixer els orígens i l’evolució d’un dels superherois més populars, creat fa mig segle. També hi haurà exposicions dedicades als guanyadors dels premis de la passada edició del Saló, com Jordi Langarón, guanyador del Gran Premi del Saló del Còmic 2011 i Paco Roca, que va guanyar els premis a la Millor Obra i Millor Guió, i que és l’autor del cartell del 30è Saló Internacional del Còmic. Altres mostres destacaran l’àlbum Blacksad. El infierno, de Juanjo Guarnido, que va guanyar el premi al Millor Dibuix del passat Saló, i el còmic Tú me has matado, de David Sánchez, que va guanyar el premi Josep Toutain a l’Autor Revelació, així com la publicació Naufraguito, que va rebre el premi al millor fanzine.

La llista provisional de convidats estrangers inclou reconeguts autors com Go Nagai, un dels autors més populars del manga per ser el creador de Mazinger Z; Milo Manara, un dels gran mestres del còmic europeu; Guy Delisle, autor de Pyongyang i Crónicas birmanas, el britànic Paul Cornell, guionista en la sèrie Doctor Who i responsable de la nova sèrie d'Action Comics, Scott Snyder, guionista de les noves sèries de Batman i La Cosa del Pantano; Rags Morales, el popular dibuixant de Crisis de Identidad i del rellançament d'Action Comics. I no podem oblidar-nos del brillant Sergio Aragonés, artífex de l'èxit de la revista MAD i de la creació del bàrbar més divertit dels còmics: Groo the Wanderer.

Altres activitats
El 30è Saló Internacional del Còmic de Barcelona també inclourà concerts de diversos grups espanyols que hi actuaran en directe. A més, hi haurà tallers de còmic, amb activitats relacionades amb les tècniques narratives i de dibuix, a càrrec de l’Escola de Còmic Joso.

S’organitzaran també activitats adreçades a professors i alumnes, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, per acostar el còmic a les Escoles. Així, s’han preparat visites guiades per a grups escolars i el concurs de còmics Els robots del futur, dirigit a alumnes de cicles mitjà i superior de primària, i d'ESO de centres escolars catalans. Els professors podran participar a la jornada El còmic, una eina pedagògica.

La promoció i el reconeixement dels autors del còmic motiva el lliurament dels Premis 30è Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que inclouen cinc distincions a autors, obres i publicacions. A més, el Saló inclourà un punt de trobada entre autors i editors.

El Saló compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports. La trobada s'ubicarà al pavelló número 8 del recinte de la Fira de Barcelona, a Montjuïc, on ocuparà uns 19.000 metres quadrats. Aquest és el vuitè any consecutiu en què el Saló se celebra a Fira de Barcelona.

A més, aquest any per celebrar l'aniversari del Saló, tots els nascuts el 1982 i que per tant acompleixin enguany 30 anys, tindran una entrada gratuïta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario