miércoles, 25 de abril de 2012

Nota de Premsa: UPC @BarcelonaTech en #robotsensutinta (en català)

LA UPC PARTICIPARÀ A L'EXPOSICIÓ "ROBOTS EN LA SEVA TINTA" 
DEL SALÓ DEL CÒMIC DE BARCELONA

L'exposició "Robots en la seva Tinta" es podrà visitar en el XXX Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que tindrà lloc del 3 al 6 de maig al Palau 8 de Fira de Barcelona. La mostra està comissariada per Jordi Ojeda, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya. Barcelona Tech (UPC), doctor enginyer industrial i reconegut divulgador de la ciència i la tècnica emprant les vinyetes com a instrument pedagògic. En aquest sentit, la UPC tindrà una participació rellevant en l’exposició a través de diverses  activitats paral·leles que han estat programades i entre les quals destaca la participació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, IRI (CSIC-UPC), que dirigeix el professor i investigador Alberto Sanfeliu.

L'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) (www.iri.upc.edu) és un centre de recerca de titularitat mixta pertanyent al Consell Superior de Investigacions Científiques (CSIC) i la UPC. Centra la seva activitat en diversos aspectes de recerca en robòtica, incloent sistemes robòtics dissenyats per a entorns humans i el disseny i construcció de nous mecanismes robòtics paral·lels.

Durant el saló del còmic, l'IRI comptarà amb un espai propi en el que es preseten alguns dels robots i prototips desenvolupats pels investigadors d'aquest centre. Està previst que aquests robots realitzin demostracions en viu per donar a conèixer les seves habilitats al públic present al Saló. A més, alguns investigadors de l'IRI participaran en diferents xerrades durant el certamen.


Dels robots desenvolupats per l’IRI, els més emblemàtics són la parella de robots Tibi i Dabo, fruit de l’interès de l'IRI per la robòtica urbana. Aquests robots disposen de sensors especials per localitzar i guiar-se per la ciutat, i de funcions d'ajuda a les persones orientades principalment a tasques de guia, transport, assistència i vigilància. Una altra de les creacions de l'IRI és el Teo, un robot mòbil de quatre rodes ideat per navegar en exteriors que incorpora sensors de distància làser, càmeres estèreo i un làser 3D entre altres característiques. La resta de prototips que estaran presents en el Saló del Còmic són una bola robòtica que es desplaça mitjançant l'acció de dotze potes i una aranya robòtica hexàpode dissenyada per caminar per terrenys abruptes.
L’IRI participarà també en l’organització de tallers d’introducció a la programació de robots humanoides, que s’emmarca en el Humanoid Lab, una iniciativa que l’IRI porta a terme per a promoure el primer contacte dels estudiants universitaris amb el món de la robòtica.

A més de l’IRI, està previst que d’altres entitats de la UPC també col·laborin en l’exposició participant en diferents activitats:
- Associació d’estudiants AESS: organitzadors del XV Concurs Internacional de Robots.
- Biblioteca Rector Gabriel Ferraté: organitza l’exposició paral·lela “La literatura de robots”, a més de cedir material de la seva Col·lecció de Ciència Ficció.
- Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura: organitza diferents xerrades i taules rodones durant el saló a l’espai de l’exposició.
- Departament d’Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial: divulgarà aspectes vinculats a la robòtica assistencial i quirúrgica.
- Departament d’Enginyeria Mecànica: proporciona material robòtic divers per a l’exposició.
- Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona: organització i recolçament en els tallers d’introducció a la robòtica, entre d’altres col·laboracions.
La UPC col·labora també amb el Saló del Còmic en les visites guiades d’escoles amb estudiants de primària i secundària, que organitza FICOMIC i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. A més, una de les conferències de la jornada adreçada al professorat també tindrà la robòtica i la ciència com a eix.

Més informació de les activitats de l'exposició #robotsensutinta en:
http://robotsensutinta.blogspot.com
http://www.ficomic.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario